player

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πάсχα










     
     Сτον Πόντο θεωρείτε η μεγαλύτερη θρηcκευτική γιορτή, καθώc και cτον υπόλοιπο ορθόδοξο κόcμο.  Η cαρακοcτή αποτελεί την αυcτηρότερη των νηcτειών μιαc και χωρίc παρεκκλίcειc νηcτεύουν μέχρι και οι λεχώνεc, οι άρρωcτοι, οι γέροι και τα παιδιά. Η προετοιμαcία τηc ψυχήc γίνεται με τη νηcτεία και τιc αλληλοδιάδοχεc γιορτέc ωс το Πάсχα, με αποκορύφωμα την Μεγάλη Εβδομάδα που κλιμακώνει τα θρησκευτικα αιсθήματα απο ημέρα сε ημέρα, προετοιμάζονταс τιс ψυχέс των πιсτών για το Ωμέγα Сαββατο.
     Πιο сυγκεκριμένα το Сάββατο του Λαζάρου  οι νοικοκυρέс сηκώνονται πρωί πρωί να ζυμώсουν και να ψήсουν τα "κερκέλια". Την επαύριο,   Κυριακή των Βαίων θα έρθουν τα παιδιά να ψάλλουν και πρέπει τα κουλούρια να ναι έτοιμα για να τα γευτούν.
     Μεγάλη Πέμπτη πρωί οι Πόντιοι ξεκινούν νηсτικοί για την εκκληсία  να πάρουν την μεταλαβιά, οι νοικοκυρέс κάνουν τα τσορέκα, βάφουν τα ωβά και τα φέρνουν τη Μεγάλη Παραсκευή сτην εκκληсία μαζί με сπιτικά προϊόντα για να "διαβαсτούν".
     Μεγάλη Παραсκευή πρωί πρωί τα κορίτсια πάνε να сτολίсουν τον επιτάφιο, οι καμπάνεс сημαίνουν πένθιμα όλη την ημέρα και όλα τα μαγαζιά είναι κλειсτά.
     Μεγάλο Сάββατο απόβραδο. Όλα στο сπίτι είναι сιωπηλά..Οι νοικοκύρηδεс έχουν γευματίсει ελαφρά και έχουν πέсει νωρίс για ύπνο με την ψυχή τουс καθαρή, έχουν φροντίсει όλη τη μεγάλη βδομάδα να αποφύγουν τις προсτριβέс και τουс καυγάδεс μη και κολατίουνται. Τα καλά ρούχα τηс οικογένειαс, καθαρά και φροντιсμένα κρέμονται сτους τοίχουс έτοιμα να φορεθούν.
     Το Χριсτόс Ανέсτη του ο παπά   сυνοδεύεται  από τον ήχο από τα   πιсτόφα , τα ρεβόλα και τ' άλλα όπλα που βροντούν, για να διαλαλήсουν το ότι αναсτήθηκε ο Χριсτόс. Πρώτη μέρα του Πάсχα ο κόсμοс είναι έξω από τα сπίτια του και τсουγκρίζει αυγά. 12.00 το μεсημέρι, δεύτερη ανάсταση και πάλι ο κόсμοс πηγαίνει сτην εκκληсία. Сτιс περιοχέс που κρατούν το έθιμο του Ιούδα καίνε το ομοίωμα του αμέсωс μετά τη δεύτερη ανάсταсη.
     Δεύτερη και Τρίτη ημέρα του Πάсχα και το γλέντι καλά κρατεί. Сτα χωριά, μετά τα οικογενειακά τραπέζια τηс πρώτηс ημέραс, τη δεύτερη ημέρα сτήνονται  χοροί και γλέντια сτα αλώνια ή сε ανοιχτούс χώρουс κι εκεί με τη сυνοδεία τηс λύραс χορεύουν και τραγουδούν το ομάλ', τη Τρυγώναс, το λαγκευτόν.








Πηγέс:
malliaris.gr
thalassa-karadeniz.mylivepage.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου