player

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πόντοс









Πόντοc είναι ο Εύξεινοc Πόντοc,καθώc και η παράλια βορειοανοτολική περιοχή τηc Μικράc Αcίαc.Γεωγραφικά η 
παραλιακή περιοχή αυτή ορίζεται απο τη Cινώπη cτα δυτικά ωc το Βατούμ cτα ανατολικά.Τα παράλια τηc χώραc ειναι cτο μεγαλύτερο μέροc τουc ομαλά.Η Φιλυρηίc,η Κιλίκων νήcοc και η Αρητιάc κοντά cτη Κεραcούντα είναι τα μόνα νηcιά του Πόντου.Ο Πόντοc εκτείνεται cε βάθοc 200-300 χιλιομέτρων και διαχωρίζεται από την Μικρά Αcία με τιc απροcπέλαcτεc οροcειρέc του Cκυδίcη, του Παρυάδρη και του Aντιταύρου. Όλεc μαζί αποτελούν τιc Ποντιακέc Άλπειc με ψηλότερη κορυφή το Καcκάρ 3962μ.
     Γύρω cτα 1.000 π.X. τοποθετούν οι μελετητέc την πραγματοποίηcη των πρώτων εμπορικών ταξιδιών cτην περιοχή αυτή για την αναζήτηcη κυρίωc χρυcού και άλλων μεταλλευμάτων. H οργανωμένη αποcτολή του Iάcονα και των Aργοναυτών cτην Kολχίδα, οι περιπλανήcειc του Oρέcτη cτη Θοανία του Πόντου, οι περιπέτειεc του Oδυccέα cτη χώρα των Kιμμερίων, η τιμωρία του Προμηθέα από τον Δία και η εξορία του cτον Kαύκαcο, το ταξίδι του Hρακλή cτον Πόντο, καθώc και άλλοι γοητευτικοί ελληνικοί μύθοι, που αναφέρονται ειδικά c' αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των πανάρχαιων αυτών εμπορικών δρομολογίων.
     Ωc πρώτη αποικία αναφέρεται η Cινώπη,η οποία ιδρύθηκε κατα τον 8ο αι. π.Χ.Λόγω τηc γρήγορηc ανάπτυξηc που είχε ίδρυcε νέεc αποικίεc,όπωc τα Κατύωρα και την Κεραcούντα.Η ίδρυсη τηс Τραπεζούνταс το 756 π.Χ.,λίγο πριν από την ίδρυсη της Ρώμηс και 100 χρονια πριν από την ίδρυсη του Βυζαντίου,είναι από τηс сημαντικότερεс αποικίεс τηс Сινώπηс,η οποία πάνω από τρειс χιλιετίεс είναι η πιο ονομαсτή πόλη του Πόντου, διατηρώνταс сε υψηλούς αριθμούс τον πληθυсμό τηс και сε υψηλά επίπεδα την πολιτική τηс ακμή και το εμπόριο τηс,καθιсτάμενη έτсι μητρόπολη τηс όληс περιοχήс του Εύξεινου.
     Сτη ιστορία του ο Πόντοс πέραсε από πολλέс φάсειс όπωс από τον α' αποικιсμό μέχρι την περсική κυριαρχία,καθώс και από την εποχή του Μ.Αλέξανδου έωс το ελληνιсτικό βαсίλειο του Πόντου.O сυνολικόс πληθυсμόс είναι 4.000.000 - 5.000.000 εκατομύρια παγκοсμίωс μεс το νερό και το θρήсκευμα έιναι Χριсτιανοί Ορθόδοξοι




Πηγέс:
pontos.gr
malliaris.gr
pontosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου