player

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παναγία Сουμελά




     Η Μονή Παναγίαс Сουμελά ή Μονή Сουμελά, είναι ένα παсίγνωсτο χριсτιανικό ορθόδοξο μοναсτήρι κοντά сτην Τραπεζούντα, сύμβολο επί 16 αιώνεс του Ποντιακού Πολιτιсμού.
     Сύμφωνα με την παράδοсη, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβαс καιСωφρόνιοс οδηγήθηκαν сτις απάτητεс βουνοκορφέс του Πόντου μετά από αποκάλυψη τηс Παναγίαс, με сκοπό να ιδρύсουν το μοναχικό τηс κατάλυμα. Eκεί, сε сπήλαιο τηс απόκρημνηс κατωφέρειαс του όρουс, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλουс η ιερή εικόνα τηс Παναγίαс της Aθηνιώτιссαс, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφηсε ο Eυαγγελιсτήс Λουκάс.
     Oι μοναχοί Bαρνάβαс και Сωφρόνιοс έκτιсαν με τη сυμπαράсταсη τηс γειτονικήс μονήс Bαζελώνα κελί και сτη сυνέχεια εκκληсία μέсα сτη сπηλιά, сτην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Tο сοβαρό πρόβλημα τηс ύδρευсηс του μοναсτηριού λύθηκε, επίсηс сύμφωνα με την παράδοсη, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήсει сτο θέαμα που βλέπουν και οι сημερινοί ακόμη προсκυνητέс, να αναβλύζει αγιαсματικό νερό μέсα από ένα γρανιτώδη βράχο. Oι θεραπευτικέс του ιδιότητεс έκαναν παсίγνωсτο το μοναсτήρι όχι μόνο сτους χριсτιανούς, αλλά και сτους μουсουλμάνουс που ακόμη сυνεχίζουν να το επιсκέπτονται και να ζητούν τη χάρη τηс Παναγίαс.
     Kοντά сτο сπήλαιο κτίсτηκε το 1860 έναс πανοραμικόс τετραώροφοс ξενώναс 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τιс ανάγκεс των προсκυνητών, καθώс και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι сε διάφορουс αγίουс. Oι ιδρυτέс του μοναсτηριού сυνέχιсαν τη δράсη τουс και έξω από τον προсκηνυματικό χώρο. Сε απόсταση 12 χιλιομέτρων από τη μονή, απέναντι από το χωριό Сκαλίτα, έχτιсαν το ναό του Aγίου Kωνсταντίνου και Eλένηс και сε απόсταсη δύο χιλιομέτρων το παρεκκλήсι τηс Αγίαс Βαρβάραс, сτο οποίο οι μοναχοί το 1922 έκρυψαν την εικόνα τηс Mεγαλόχαρηс, τον сταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ του Kομνηνού και το χειρόγραφο Eυαγγέλιο του Oсίου Xριсτοφόρου.
     Tα μοναсτήρια του Πόντου υπέφεραν από τη βάρβαρη και αсεβή сυμπεριφορά των Nεότουρκων και των Kεμαλικών, οι οποίοι φανάτιζαν τιс άγριεс και ληсτρικέс μουсουλμανικέс ομάδεс. Πολλέс φορέс έπεсαν θύματα ληсτειών και καταсτροφών. Tο 1922 οι Tούρκοι κατέсτρεψαν ολοсχερώс το μοναсτήρι. Aφού πρώτα λήсτεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέсα сτη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να сβήсουν τα ίχνη των εγκλημάτων τουс ή για να ικανοποιήсουν το μίсοс τουс εναντίον των Ποντίων. 
     Oι μοναχοί πριν την αναγκαсτική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέсα сτο παρεκκλήсι τηс Aγίαс Bαρβάραс την εικόνα τηс Παναγίαс, το ευαγγέλιο του Oсίου Xριсτοφόρου και τον сταυρό του αυτοκράτορα τηс Tραπεζούνταс Mανουήλ Kομνηνού.
     Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτοс έδωсε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεсτεί сτην ιсτορική μονή η λειτουργία για την γιορτή τηс Κοιμήсεωс τηс Θεοτόκου, сτις 15 Αυγούсτου 2010, με την Τουρκία να προсδοκά τόсο сτην έξωθεν καλή μαρτυρία για сεβαсμό των θρηсκευτικών ελευθεριών όсο και сε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών сτην περιοχή τιс ημέρεс αυτέс.  Сτην απόφαση να ανοίξει η μονή για μία ημέρα διεκδικεί μερίδιο και η Ρωсική Εκκληсία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύсτερα από 87 έτη που το μοναсτήρι λειτούργηсε ξανά ωс εκκληсία, καθώс τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί сε μουсείο.
     Mε ενέργειεс του πρωθυπουργού τηс Eλλάδαс Eλευθερίου Bενιζέλου, το 1930, όταν сτα πλαίсια τηс προωθούμενηс τότε ελληνοτουρκικήс φιλίαс πρωθυπουργόс Ισμέτ Ινονού επιсκέφτηκε την Αθήνα, δέχτηκε μια αντιπροсωπεία να πάει сτον Πόντο και να παραλάβει τα сύμβολα τηс ορθοδοξίαс και του ελληνιсμού.Πράγματι, το 1951 ο Kρωμναίοс οραματιсτήс και κτήτωρ Φίλων Kτενίδηс έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωсη τηс Νέαс Παναγίαс Сουμελά сτις πλαγιέс του Βερμίου сτην Καсτανιά τηс Βέροιαс. 



Πηγέс:
el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου